Je zoontje, familielid, of kleine broertje wordt 12 jaar oud, wat bijzonder! Dit is voor veel jongens het begin van een nieuw avontuur. Hij gaat waarschijnlijk binnenkort naar de middelbare school. Nieuwe vriendschappen, hobby’s en avonturen staan dus voor de deur. Op deze pagina vind je de Top 10 cadeaus voor jongens van 12 jaar oud die pérfect passen bij de interesses van zijn leeftijd. Zo kan jij met een gerust hart een leuk cadeautje uitzoeken!

Wat geef je een jongen van 12 jaar oud cadeau?

De 12-jaar oude jongen voelt zich allang geen kind meer, maar hij is ook nog niet volwassen. Dus wat voor soort cadeau geef je hem dan? Het is het belangrijkste om rekening te houden met zijn karaktereigenschappen. Is hij avontuurlijk? Overweeg dan een lasergame set of walkie-talkies. Houdt hij van voetballen? Een nieuw voetbaltenue van zijn favoriete speler zou hij té gaaf vinden. De creatievelingen vinden dan weer een 4D-bouwpakket of breinbreker een stuk leuker.

Er is dus niet één cadeau die voor elke 12-jarige jongen geschikt is. Om je toch te helpen in de zoektocht naar het pérfecte cadeau, hebben wij de Cadeaupro beslisboom gemaakt. Hier krijg je, op basis van je budget en zijn karaktereigenschappen, tientallen leuke cadeau-suggesties. Bekijk hieronder de cadeau beslisboom voor 12-jarige jongens en doe alvast een heleboel inspiratie op!

Beslisboom voor het vinden van een cadeau voor 12 jarige jongens

1. Lasergame set

Zie jij het al voor je hoe je zoon, broertje of neefje van 12 jaar door de woonkamer of tuin rent met een lasergun? Hij zal het gevoel hebben dat hij in een videogame zit op de manier hoe hij de laserstralen van zijn vriendjes of vader ontwijkt! Dit cadeau is daarom ook één van de beste cadeaus voor jongens van 11, 12 of 13 jaar oud door de avontuur en plezier die het biedt.

Daarnaast houden jongens van 12 jaar oud vaak enorm van sport en technologie. Een lasergame set combineert deze aspecten in één super uitdagende en leuke activiteit. Ook leren jongens door het lasergamen hoe je samenwerkt met anderen om uiteindelijk de tegenstander te verslaan. Het is dus zowel een leuk als leerzaam cadeau waarbij ze hun verbeelding de vrije loop kunnen laten gaan!

2. Gaming accessoires

Gamen is één van de populairste hobby’s van jongens van 12 jaar oud. Ruim 35% van alle 12-jarigen gamet dagelijks en dit doen ze zowel op hun telefoon als PC en gaming console. Maar waarom? Op die leeftijd biedt gamen de perfecte mix van ontspanning & creativiteit. Ze krijgen adrenaline door het halen van nieuwe levels en vinden het leuk om samen met vriendjes te spelen.

Maar wat geef je een 12-jarige jongen die van gamen houdt? Goede opties zijn om hem een accessoire te geven zoals een (nieuwe) koptelefoon, een gaming chair of controller. Maar een nieuw videospel of in-game tegoed zal ook ongetwijfeld in de smaak vallen. Hier beleeft hij namelijk heel wat uren spelplezier van!

3. 4D-bouwpakket

Ouders of familieleden van creatieve 12-jarige jongens opgelet! Met 4D-bouwpakketten kunnen jongens een meesterwerk creëren met hun eigen handen. Dit is superleuk voor de jongens die graag met hun handen bezig zijn en de LEGO pakketten ontgroeit zijn. Een 4D-bouwpakket biedt ze letterlijk een nieuwe dimensie binnen het bouwen.

Het leuke aan 4D-bouwpakketten is dat het meer is dan een normale puzzel. Ze zullen een gevoel krijgen van voldoening nadat ze het bouwpakket in elkaar gezet. Het meesterwerk kunnen ze vervolgens een mooi plekje geven in de woon- of slaapkamer en hierdoor blijven ze geïnspireerd voor de volgende uitdaging!

4. Voetbal cadeaus

Naast dat gamen enorm populair is bij 12-jarige jongens, mag voetballen ook zeker niet vergeten worden. Grote kans dat hij bij de 1.200.000 voetballers zit in Nederland en maar geen genoeg kan krijgen van het spelletje. Komt dit je bekend voor? Dan zou een voetbal cadeau wel eens een heel goed idee kunnen zijn!

Er zijn gelukkig ook tal van leuke voetbal cadeaus voor 12 jarige jongens. Je kan hem natuurlijk een voetbal, scheenbeschermers of pop-up voetbaldoeltjes geven. Maar het is misschien wel het leukste om hem een voetbaltenue te geven van zijn favoriete club of speler. Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik mijn eerste voetbalshirt kreeg. Ik garandeer je dat ook hij het shirt nooit meer uit zal willen doen!

5. Schoolspullen

Hij moet er misschien nog helemaal niet aan denken, maar het lang-leven-de-lol leventje van de basisschool zit er toch echt op. De 12-jarige jongen gaat namelijk waarschijnlijk binnenkort al naar de middelbare school. Het geven van schoolspullen hoort daarom ook zeker thuis in deze Top 10 lijst van cadeautjes voor 12-jarige jongens. Saai? Helemaal niet! Het geven van mooie schoolspullen zoals een tas of etui is juist hartstikke cool en hierdoor kan hij zijn stijl laten zien aan al zijn klasgenootjes.

Daarnaast geef je met schoolspullen ook een nuttig & praktisch cadeau. Misschien kunnen nieuwe schoolspullen zelfs motiverend werken waardoor hij nét ietsjes liever naar school gaat. Dit cadeau is daarom een klassieke win-win! Zowel voor de ouders als voor het kind.

6. Fortnite cadeaus

Natuurlijk hebben we al een aantal game cadeaus besproken, maar Fortnite is zó populair dat het een eigen categorie verdient! Veel tienerjongens zijn er door geobsedeerd en doen niets liever dan een potje Fortnite spelen met hun vrienden. Maar hoe geef je een leuk Fortnite cadeau zonder dat hij er te veel door gaat gamen?

Leuke ideeën zijn het geven van LEGO pakket waarbij hij de Fortnite battlebus na kunt bouwen of een Fortnite speelgoedwapen. Maar ook een poster of dekbedovertrek is een goede cadeautip voor de échte fans. Zo kan hij zijn slaapkamer ombouwen tot één groot videogame walhalla!

7. Gadgets

Jongens van 12 jaar oud vinden eigenlijk bijna alles leuk wat nieuw is. Hun ogen glinsteren als ze met een nieuwe speeltje mogen uitproberen en laten dit met alle trots zien aan hun vriendjes of vriendinnetjes. Goed idee dus om hem te verrassen met een technisch snufje in de vorm van een gadget. Ook hier zijn weer superveel mogelijkheden om uit te kiezen. Bijvoorbeeld een set Airpods, een tekentablet, drones of powerbank.

Maar als we één gadget mogen uitlichten, dan is dat de walkie-talkie. Deze apparaatjes nodigen je zoon of broertje namelijk uit om lekker naar buiten te gaan en met vriendjes of vriendinnetjes te spelen. Hij kan zich bijvoorbeeld voordoen als spion of politieagent en hiermee de buurt op stelten zetten! Daarnaast kan een walkie-talkie een gewoon spelletje ‘verstoppertje’ ook naar een ander niveau tillen. Super leuk dus!

8. Breinbrekers & puzzels

Breinbrekers & puzzels zijn de perfecte cadeaus voor nieuwsgierige jongens van 12 die behoefte hebben aan een beetje extra uitdaging. Deze cadeaus kunnen hem urenlang zoet houden terwijl ze ook nog eens het cognitieve denkvermogen en de concentratie verbeteren. Het 12-jarige jongetje zal het cadeau dus leuk vinden in het moment en er ook nog eens later profijt van hebben!

Deze cadeaus bieden jou, als cadeaugever, ook een mooie tussenweg tussen een leuk & leerzaam cadeau. Zeker als je dit cadeau geeft aan iemand anders zijn of haar zoon, zullen de ouders dit ongetwijfeld waarderen. Zo zien ze namelijk dat je bewust hebt nagedacht over een leuk & passend cadeautje.

9. Speaker

In de tienerjaren zal de muzieksmaak van jongens en meisjes voor het grootste gedeelte ontwikkeld worden. Geef hem daarom de mogelijkheid om hier het maximale uit te halen door middel van het geven van een speaker! Daarnaast is dit een tijdloos cadeau en hierdoor ook geschikt als cadeau voor 13-jarige jongens of cadeau voor jongens van 14. Hij zal er jaren plezier aan overhouden!

Ik zie je denken: “gaat een speaker niet voor overlast zorgen?”. Logische vraag, maar je hebt als vader of moeder zo juist meer invloed op zijn luistergedrag. Je kan zelf in de gaten houden waar naar geluisterd wordt en hem zelf ook nog introduceren aan jouw favoriete muziek. Misschien dansen jullie binnenkort samen wel door de woonkamer heen!

10. Avontuurlijke boeken

Dit cadeau is voor 12-jarige jongens misschien iets meer out-of-the-box dan gewoonlijk. Want niet elke jongen houdt ervan om te lezen. Daarom is het de kunst om hem een boek te geven die zó goed aansluit bij zijn interesses, dat hij het wél leuk gaat vinden. De boeken waar je dan het beste aan kunt denken zijn de avontuurlijke boeken. Bijvoorbeeld over ridders, spionnen en boeven. Jongens van 12 hebben een enorme fantasie en vinden het geweldig om zich te verplaatsen in één van zulke karakters. De onderstaande boeken zijn ook allemaal losse boeken die deel uitmaken van een serie. Met een beetje geluk wakker je zo een nieuwe passie aan!

bONUSTIP

Het ‘Speelgoed van het jaar’ van 2024

Wat zijn leuke activiteiten voor de verjaardag van 12-jarige jongens?

Heb jij naast het uitzoeken van een cadeautje ook de taak gekregen om een leuke activiteit te organiseren? Geen probleem, er zijn meer dan genoeg leuke dingen om te organiseren voor 12-jarige jongetjes. Hieronder hebben we een aantal leuke activiteiten op een rijtje gezet waar je samen met hem en zijn vriendjes van kan genieten.

  • Trampoline park: Dit is zowel een leuk cadeau voor 12-jarige meisjes als jongens. Vooral de stuiterballen onder ons zouden het geweldig vinden om lekker een middagje rond te springen en te stoeien op de matten.
  • Tropisch zwembad: Is jouw zoontje of familielid ook zo’n enorme waterrat? Neem hem dan samen met zijn vrienden mee naar een tropisch zwembad. Laat hem beleven hoe het is om van de gaafste glijbanen af te sjezen en eet na afloop gezellig een patatje. Dit wordt gegarandeerd een dag om niet te vergeten.
  • Pretpark: Het gaan naar een pretpark zoals Duinrel of de Efteling is ook een onvergetelijke ervaring voor jonge kinderen. Maar vergeet niet, het is net zo goed een cadeau voor jongens van 15 jaar of ouder die ook houden van avontuur & spanning.
  • Klimpark: Het is ook super gaaf om samen met je zoon en zijn vriendjes naar een klimpark te gaan. Hier kan hij lekker klimmen, klauteren en ziplinen op grote hoogtes.
  • Spelletjesavond: Dit is een iets laagdrempeligere activiteit, maar kan minstens even leuk zijn als de anderen. Nodig al zijn vriendjes en vriendinnetjes uit en ga gezellig een avond spelletjes spelen. Aan het einde van de avond kunnen er zelfs prijzen worden uitgereikt om het nog nét ietsjes spannender te maken!

Do’s and Don’ts bij het kopen van een cadeau voor 12-jarige jongetjes

We hebben ook nog een lijst gemaakt van de “do’s and don’ts” bij het kopen van een cadeau voor jongens van 12 jaar oud. Dus zelfs wanneer je het perfecte cadeautje hier nog niet gevonden hebt, kan je met een gerust hart opzoek naar andere mogelijkheden. Hieronder staan een aantal belangrijke dingen om te onthouden tijdens het uitkiezen van een cadeau voor jongens van 12:

  • Vraag naar interesses & hobby’s: Misschien een open deur, maar dit wordt nog vaak vergeten door familieleden.
  • Houdt de trends in de gaten: Zoek op sociale media naar de leukste cadeaus voor 12-jarige jongens.
  • Zorg dat hij met anderen kunt genieten: De leukste cadeaus zijn cadeaus waar hij samen met vriendjes mee kunt spelen.
  • Kies voor kwaliteit: Er is niks zo erg voor een jongetje als wanneer zijn cadeau na een paar keer spelen al kapot gaat!
  • Denk aan educatieve cadeaus: Zeker zijn ouders zullen het waarderen als een cadeau zowel leuk als leerzaam is.
  • Geef geen cadeaus boven zijn ontwikkelingsniveau: Dit kan saai en demotiverend zijn voor het kind.
  • Geef geen te jonge cadeaus: Houdt er rekening mee dat hij al naar naar de middelbare school gaat!
  • Vermijd ongepaste inhoud: Geef bijvoorbeeld geen films of videogames cadeau met gewelddadige scènes.
  • Vermijd cadeaus die voor veel rommel zorgen: Dit is zowel onhandig voor de jongen zelf als de ouders die het op moeten ruimen!