Ben jij opzoek naar een leuk cadeau voor een vijfjarige jongen waarmee je hem & zijn ouders heel blij maakt? Dat is een lastige klus! Er zijn namelijk súper veel cadeaus waar je uit kunt kiezen. Gelukkig hebben wij op deze pagina een lijst gemaakt van 10 leuke cadeaus voor jongens van 5 jaar.

Een jongen van vijf is erg energiek, heeft een grote fantasiewereld & is nieuwsgierig naar alles wat nieuw is. Deze jongens krijgen daarom het liefste cadeaus waarbij ze hun energie kwijt kunnen óf hun verbeelding de vrije loop kunnen laten gaan! Alle cadeaus op deze pagina zijn daarom ook gekozen op basis van de ontwikkelingsfase en kenmerken waarin een jongen van vijf zich bevindt. Maar ook de ‘speelgoed van het jaar‘ verkiezingen en de ervaringen van ouder & kind zijn meegenomen in deze inspiratielijst.

Leukste cadeaus voor jongens van 5 jaar:

  1. Verkleedkleding
  2. LEGO
  3. Pop-up sportspeelgoed
  4. Knikkerbaan
  5. Fiets
  6. Hot Wheels
  7. Educatieve cadeaus
  8. Actiefiguren
  9. Spelletjes
  10. (Voorlees) boekjes
Vrolijk jongetje van vijf jaar oud

Wat geef je aan een 5-jarige jongen?

Voordat je een leuk en passend cadeau kunt geven, zou je je eerst in moeten leven in een jongen van 5 jaar. Want wat vinden zij nou leuk en waar staan ze momenteel in hun ontwikkeling?

Jongens van 5 hebben een grote fantasiewereld. Kleine gebeurtenissen in de werkelijkheid beleven ze vaak in hun geheel eigen realiteit. Deze creatieve manier van denken bevordert later hun creatieve vermogen en haalt nú het avontuurlijke in een jongen naar boven.

Daarom zijn vijfjarige jongens dol op verkleden, met zwaarder spelen en buiten spelen. Voor deze groep is het leven één grote speeltuin! Geef daarom vooral een cadeau waarmee je hun fantasie verbreed. Je kan natuurlijk ook een leerzaam cadeau op zo’n manier aankleden dat ze het wél leuk & spannend genoeg vinden!

Jongens van 5 maken dit jaar weer een grote stap in de sociale ontwikkeling. Deze jongetjes willen na school vaker bij vriendjes of vriendinnetjes spelen. Een goed cadeau voor een vijfjarige is dus vaak ook een cadeau waar hij samen met vriendjes of vriendinnetjes van kan genieten!

Wat kan een jongen van 5 jaar al?

Jongens van 5 jaar zijn vaak klaar om naar de basisschool te gaan of zitten al in groep 3, zij:

+ Kunnen (Bijna) foutloos kleine zinnen maken en communiceren met anderen
+ Zijn fysiek sterk genoeg om naar zwemles te gaan
+ Kunnen (zonder zijwieltjes) fietsen
+ Herkennen de cijfers 1 t/m 10 en kunnen eenvoudig optellen & aftrekken.
+ Kunnen rennen, springen, rollen en klimmen & klauteren

1. Verkleedkleding

Kinderen van 5 jaar zijn dol op verkleden. Voor deze kids is de wereld één grote speeltuin waarin ze alles kunnen & willen zijn. Je kunt de creatieve geest van een vijfjarige jongen stimuleren met verkleedkleding van zijn favoriete karakters. Denk bijvoorbeeld aan een politieagent, brandweerman, spion of superheld!

Wist je ook dat deze grote fantasiewereld het creatieve denkvermogen van een jongen bevordert? Dit zorgt op latere leeftijd voor een beter (probleem)oplossend denkvermogen. Naast dat het een heel leuk & cool cadeau is, help je een vijfjarige jongen ook nog eens in de ontwikkeling.

2. LEGO

Het geven van LEGO is altijd een schot in de roos. LEGO stimuleert net als verkleedkleding de creativiteit van een jongen. Ze kunnen ontelbaar veel constructies bouwen en tegelijkertijd hun fijne motoriek verbeteren waarbij ze nauwkeurig blokken op elkaar moeten plaatsen.

Ook bouwen jongens van 5 jaar hun zelfvertrouwen op wanneer ze het zoveelste gave bouwwerk laten zien aan hun ouders. Het spelen met LEGO is ook een bezigheid wat vijfjarige jongens samen met vriendjes of vriendinnetjes kunnen doen. Laat de pret maar beginnen! LEGO is een cadeau wat leuk is voor alle leeftijden en daarom bijvoorbeeld ook een cadeau voor 13-jarige jongens of cadeau voor 14-jarige jongens.

3. Pop-up sportspeelgoed

Jongens van vijf jaar zijn dol op buiten spelen. Deze stuiterballen moeten hun energie kwijt en worden steeds beter in rennen, springen, duiken & klimmen. Met pop-up sportspeelgoed stimuleer je de beweging van kinderen en kan je ze al helemaal klaarstomen voor wanneer ze op een échte sport mogen. Voor de meeste jongens in Nederland is dat iets wat vanaf hun zesde levensjaar gebeurd. Met sportspeelgoed zoals verplaatsbare voetbaldoeltjes of basketbalring, biedt je ze urenlang plezier samen met ouder, vriendjes of vriendinnetjes!

Tip van ons: Het is ook leuk om drijvend sportspeelgoed zoals een opblaasbare basketbalring of volleybalnet te geven. Zo kunnen ze ook in het zwembad lekker actief bezig zijn en dit is daarom een uitstekend zwemdiploma cadeau!

4. Knikkerbaan

Voor jongens van 5 jaar is een knikkerbaan een fascinerend iets. De snelheid waarmee knikkers over de baan vliegen maakt jonge kinderen enthousiast en het daagt ze onbewust uit om na te denken over zwaartekracht. Net zoals met het bouwen van LEGO, zijn er oneindig veel mogelijkheden om gave knikkerbanen te bouwen. Hierdoor bevorder je op een leuke en interessante manier het creatieve vermogen van een jongetje en kan hij zijn ruimtelijke inzicht verbeteren!

5. Fiets

Er is een grote kans dat een jongen van 5 jaar oud druk bezig is met écht goed leren fietsen. Dit is namelijk de leeftijd waarbij de meeste jongetjes langzaamaan geen zijwieltjes meer nodig hebben. Hoe leuk is het dan om een fiets cadeau te geven? Een fiets bevordert de fysieke activiteit van een kind, is goed voor het opbouwen van de coördinatie & biedt een hele hoop plezier!

Andere goede redenen om een fiets cadeau te geven is omdat je jonge jongens zo een gevoel van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid geeft. Je kan ze in hun eentje (een stukje voor je) laten fietsen en hiermee geef je ze zelfvertrouwen en de mogelijkheid om de wereld op hun eigen tempo te verkennen.

6. Hot Wheels

Jonge jongetjes zijn vaak helemaal gek van auto’s en gave stunts. Een cadeau wat dit samenvoegt zijn de Hot Wheels speelgoedautootjes en racebanen. Net zoals bij een knikkerbaan kan een vijfjarige vaak helemaal zelfstandig een hot wheels baan opbouwen waarmee je hun fantasie stimuleert. Maar bovenal is Hot Wheels gewoon een heel cool cadeau, bijna elke vijfjarige jongen vindt het gaaf om auto’s te zien vliegen & stunten door de bocht.

Hot Wheels zijn er in alle soorten en maten waardoor er altijd wel een betaalbaar pakket te vinden is. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt met grote banen, maar ook kleine sets zijn te koop met diverse stoere auto’s. Overigens is Hot Wheels door een echte vakjury gekozen tot winnaar in de categorie ‘voertuigen‘ bij de speelgoed verkiezingen van 2023!

7. Educatieve cadeaus

Het doel van een educatief cadeau is dat je een kind iets leuks & leerzaams in één geeft. Maar wat zijn hier leuke voorbeelden van? Een aantal populaire opties zijn bijvoorbeeld puzzels en boeken voor vijfjarigen. Maar wil je het iets origineler aanpakken, denk dan aan een gepersonaliseerde spaarpot, wereldbol, klok of telraam! Al deze cadeaus helpt kinderen met het leren van essentiële vaardigheden.

Het geven van een leuke spaarpot zorgt ervoor dat je kinderen voorzichtig kennis kunt laten maken met geld & sparen. Een wereldbol opent de wereld van jonge kinderen en een klok biedt ze de mogelijkheid om klokkijken te leren. Telramen zijn er dan weer om kids te helpen met rekenen. Daarnaast zijn al deze cadeaus een leuke toevoeging aan de (speel)kamer van het kind!

8. Actiefiguren

Vijfjarige jongens zijn helemaal weg van actiefiguren dankzij de oneindige mogelijkheden voor verbeeldingskracht. Kinderen identificeren zich vaak met hun favoriete superhelden, hier halen ze zelfvertrouwen uit en ze stellen zich voor dat ze ook gave avonturen meemaken. Ook is het leuk om samen met vriendjes met actiefiguren te spelen en deze te verzamelen! Door een collectie op te bouwen leren ze van van het concept ‘verzamelen’ wat ze later in het leven helpt met het zuinig omgaan van spaargeld.

9. Spelletjes

Het spelen van spelletjes samen met familie is één van de leukste manieren om ‘quality time’ met elkaar door te brengen. Ouders en kind(eren) zijn urenlang gezellig zoet met elkaar. Ook leren vijfjarigen om om te gaan met verlies tijdens het spelen van spelletjes. Het verwerken van verlies helpt ze in de toekomst ook om échte tegenslagen te verwerken. Het spelen van spelletjes is belangrijk bij de opvoeding van ieder kind!

Bij het kiezen van een spelletje voor 5-jarigen is het belangrijk dat je het niet te ingewikkeld maakt. Aangezien de spanningsboog van een vijfjarige nog lang niet klaar is met ontwikkelen, kan je het risico lopen dat ze hun interesse verliezen. Koop daarom laagdrempelige spelletjes in thema’s die ze leuk vinden.

10. (Voorlees)boekjes

Een jongen van vijf jaar kan voor het grootste gedeelte al verstaanbaar praten en verdubbelt (!) dit jaar het aantal woorden die hij kent. Daarnaast is een vijfjarig jongetje dol op (fantasie)verhalen. Met een leuk voorleesboek als cadeau kan je de taalontwikkeling van een kleuter jongen bevorderen. Daarnaast is een voorleesboek ideaal vóór het slapen gaan waarbij de ouder nog tijd kunt besteden met de jongen én hij sneller in slaap valt. Een échte win-win voor zowel ouder als zoon!

Wat is een leuk speelgoed cadeau voor je 5-jarige zoon?

1. Zweefvliegtuigen: Dit buitenspeelgoed nodigt uit tot actief buiten spelen waarbij jongens gooien, rennen & springen. Door zweefvliegtuigjes te gooien en lanceren, leren ze onderbewust hoe voorwerpen zich in de lucht gedragen.

2. Walkie-talkie: Een walkie-talkie is een superleuk cadeau voor kinderen van 5 jaar omdat deze kinderen een enorme fantasiewereld hebben. Ze zullen zich voordoen als politieagent, brandweerman of misschien zelfs spion!

3. Stoepkrijt: Met stoepkrijt kunnen vijfjarige jongetjes hun creatieve ei kwijt. Het liefst tekenen ze op alle voorwerpen in huis, maar dat is nou net niet de bedoeling! Laat de verbeeldingskracht hun vrije gang gaan met stoepkrijt en ze zijn heel wat uurtjes zoet.