Een 13-jarige jongen ontwikkelt zich snel en is inmiddels in de beginfase van de puberteit belandt. hij staat op een kruispunt tussen de kindertijd en adolescentie en ontwikkelt langzaamaan zijn eigen identiteit. Maar wat hoort bij deze (nieuwe) identiteit & wat vindt een doorsnee dertienjarige jongen dan leuk om te doen?

Op deze pagina vind je de 10 leuke cadeaus voor jongens van 13 jaar en nog 3 extra cadeau-ideeën. Ook zullen we op deze pagina verder ingaan op de ontwikkeling van een dertienjarige. Hierdoor kun je inspiratie opdoen voor het kopen van een leuk geschenk en de dertienjarige jongen verrassen met een cadeau wat helemaal bij hem past!

Leukste cadeaus voor jongens van 13 jaar:

  1. NERF speelgoed
  2. Skateboard
  3. LEGO Technic
  4. Powerbank
  5. Schetsboeken en potloden
  6. Op afstand bestuurbare voertuigen
  7. Speaker
  8. Sporttenue
  9. Bordspellen
  10. Cadeaubon
vrolijke jongen van 13 jaar

Wat geef je een jongen van dertien?

Jongens van dertien komen in veel verschillende karakters en interesses. Sommige jongens sporten en gamen graag, andere zijn liever aan het knutselen. Omdat het lastig is om een cadeau te kiezen voor een 13-jarige jongen, hebben wij een hulpmiddel gemaakt. Namelijk de Cadeaupro beslisboom! Met de beslisboom hieronder kan jij cadeau-inspiratie opdoen op basis van zijn favoriete hobby’s.

1. NERF

Een NERF speelgoedwapen is één van de gaafste cadeaus die je kunt geven aan een jongen. Dertienjarigen zijn gek op spanning, actie & bewegen. NERF speelgoedwapens combineren al deze aspecten waarmee je binnens- of buitenshuis kunt spelen. Daarnaast stimuleert NERF de fantasie van een jongen van dertien en zal hij leren om in teamverband te werken. Zo moet hij samen met vrienden de tegenstanders uitschakelen zonder dat hij zelf geraakt wordt met de zachte pijltjes. NERF is ook iets wat hij samen met zijn vader of moeder thuis kunt spelen!

2. Skateboard

Skaten is een hele populaire sport onder tienerjongens en is daarom ook een cadeau voor 14-jarige jongens of cadeau voor 16-jarige jongens. Het is een intensieve sport wat zowel in hun eentje als samen met anderen leuk is. Omdat het een intensieve lichamelijke sport is, kunnen jongens lekker stoom afblazen tijdens het skaten en even helemaal nergens over nadenken.

Daarnaast is skaten een erg sociale sport. Skaters hebben het gevoel dat ze bij een ‘community’ thuishoren als ze naar de skatebaan gaan en maken daar snel vrienden & vriendinnetjes!

3. LEGO Technic

LEGO is al tientallen jaren één van de populairste cadeaus voor bijna alle leeftijden door de veelzijdigheid. De Technic serie van LEGO is leuk voor kinderen rond de dertien omdat het hen een échte uitdaging biedt. Vooral voor jongens zijn er hele gave Technic bouwpakketten waarbij ze sportauto’s, ruimteschepen en andere coole voertuigen kunnen bouwen.

Dertienjarige jongens hebben af en toe de behoefte om zich terug te trekken op hun eigen kamer. Een LEGO Technic bouwpakket kunnen ze helemaal zelf in elkaar zetten en vereist concentratie waarbij ze nauwkeurig een stappenplan moeten volgen. Jonge jongens zijn hier heel wat uurtjes mee zoet en zullen trots zijn wanneer ze het bouwwerk af hebben!

4. Powerbank

Een powerbank is een heel praktisch cadeau voor een dertienjarige jongen. Deze jongens zitten vaak al in de eerste of tweede klas van de middelbare school en gaan steeds vaker op schoolreisjes of vakantie met hun ouders. Ideaal dus als je een bron van stroom bij je hebt in de vorm van een powerbank. Met een powerbank kan je overal waar je bent je elektronische apparaat als een telefoon of koptelefoon opladen. Dit is ook veiliger voor het kind omdat hij zo nooit met een lege telefoon komt te zitten.

5. Schetsboeken en potloden

Voor de creatievelingen onder ons zijn schetsboeken en tekenpotloden nog steeds een grote hit. Tekenen hoeft helemaal niet iets te zijn voor jonge kinderen en is juist heel leuk voor middelbare scholieren. Tekenen helpt kinderen in de puberteit met het verminderen van stress en bevordert creatieve expressie. Jonge jongens zoeken naar manieren om zichzelf uit te drukken en tekenen in een schetsboek kan ze hierbij helpen.

6. Op afstand bestuurbare voertuigen

Veel jonge jongens zijn gefascineerd door voertuigen & actie wanneer ze dertien zijn. Hoe kan je dit beter combineren dan met een op stand bestuurbare auto, boot of zelfs vliegtuig? Het besturen van zo’n voertuig geeft ze adrenaline en verbeterd ook nog eens hun reactiesnelheid & hand-oog coördinatie. Overigens vinden jongens het heel leuk om deze voertuigen mee te nemen naar de camping of vriendjes. Ze zijn zo trots als een pauw wanneer ze dit kunnen laten zien en zullen sneller andere vrienden maken die mee willen spelen!

7. Speaker

Rond het dertiende levensjaar zijn jongens en meisjes erg opzoek naar hun eigen identiteit. Het luisteren naar muziek helpt kinderen hiermee omdat ze in aanraking komen met verschillende culturen en opvattingen. Jongens vinden het dan ook erg leuk om naar muziek te luisteren en dit helpt ze ook met ontspannen. Wanneer je een speaker cadeau geeft kunnen jongens op een fijne manier naar hun favoriete muziek luisteren. Daarnaast is het ook fijn om als ouder een beetje mee te krijgen naar welke muziek het kind luistert. Ook daarom is het geven van een speaker een goed en praktisch cadeau!

8. Sporttenue

Het geven van kleding kan iets risicovols zijn, je weet namelijk vaak niet zeker wat ze mooi vinden. Maar een mooi sportshirt van hun favoriete atleet of club is altijd een goed cadeau. Houdt de jongen van voetbal? Grote kans dat hij fan is van Ronaldo, Messi of Mbappé. Dit kan zelfs al vanaf een jongen leeftijd en hierdoor is het ook een cadeau voor vijfjarige jongens.

Een voetbaltenue van één van deze voetballers is een garantie tot succes. Dit komt ook omdat jongens van 13 over het algemeen erg actief zijn en het shirt daarom vaak aan zullen hebben. Het geven van een sportshirt moedigt aan tot fysieke activiteit én ze kunnen het shirt met volle trots laten zien aan anderen!

9. Bordspellen

Het geven van een bordspel is een leuk cadeau voor dertienjarigen & zijn familie omdat ze zo ‘quality time’ met elkaar door kunnen brengen. Jongens van dertien hebben nog steeds veel behoefte aan intensief sociaal contact met zijn ouders en door spellen te spelen kun je dit op een natuurlijke manier aanhouden.

Een schaakbord is een leuk spel wat je aan jongens kunt geven. Ze zullen hiermee hun strategisch denkvermogen en concentratie verbeteren. Kinderen die schaken presteren over het algemeen beter op school door een verbetering in logisch nadenken, het oplossen van problemen én de rekenvaardigheid.

10. Cadeaubon

Jongens in de puberteit kiezen misschien wel het liefst zelf een cadeau uit. Een cadeaubon is daarom eigenlijk altijd een goed idee. Ondanks het geen origineel cadeau is, weet je wel 100% zeker dat de jongen zelf iets leuks voor zichzelf uitzoekt. Daarnaast kun je ook een cadeaubon geven voor een activiteit, zoals het gaan naar de efteling!

Wat past bij een jongen van 13 jaar?

Jongens van 13 zitten precies tussen twee levensfases in, het kinderschap en de adolescentie. In deze beginnende periode van de puberteit zal een jongen weer een stuk langer worden en de baard voorzichtig in de keel krijgen. Maar bovenal zijn dertienjarige jongens steeds meer opzoek naar zichzelf en hebben ze vaker last van stemmingswisselingen.

Het ene moment kan een beginnend puberende jongen razend enthousiast zijn over iets, het andere moment hebben ze helemaal nergens zin in. Het is belangrijk dat je dit begrijpt en deze stemmingswisselingen kunnen ook juist inspiratie geven bij het verzinnen van een cadeau. Zo kun je er voor kiezen om een cadeau te geven wat ze buiten samen met vrienden kunnen doen. Denk aan een voetbal, skateboard of NERF wapen. Maar je kan ook kiezen voor iets waarmee ze zich lekker terug kunnen trekken op hun kamer zoals een schetsboek of LEGO Technic bouwpakket.

De zoektocht naar hun eigen identiteit kan ook een bron zijn van cadeau-inspiratie. Jongens van 13 experimenteren steeds vaker met wat ze leuk vinden. Ook jij kan hierop inspelen door een cadeau te kiezen wat niet direct voor de hand ligt. Tuurlijk is het altijd goed om een voetbal of videogame te geven, maar je kunt ook gerust iets anders proberen. Enkele voorbeelden zijn een wetenschapskit, schaakbord of schilderset.

De gouden tip voor een cadeau is er niet. De karaktereigenschappen van jongens (en eigenlijk iedereen) kunnen ver uit elkaar lopen. Het is daarom vooral belangrijk om aan ouders of andere familieleden te vragen waar zijn interesses liggen en wat hij vooral niet leuk vindt. Ook kan je hem zelf op een subtiele manier vragen in welke sporten of hobby’s hij geïnteresseerd is.

Wat zijn originele cadeautjes voor je 13-jarige zoon?

1. Kamerdecoratie voor gamers: Voor gameliefhebbers met een eigen kamer is decoratie een heel origineel cadeau. Je geeft ze hiermee het gevoel dat ze een persoonlijke ruimte hebben waarin ze zich af en toe terug kunnen trekken. Daarnaast ziet het er gewoon heel erg cool uit!

2. Ping-pong set: Als je te maken hebt met een jongen die vaak met familie naar campings gaat, is een ping-pong set niet te missen. Hiermee kan je hem samen met nieuwe vriendjes of vriendinnetjes laten genieten van een echte camping-sport.

3. Microscoop: Heb je te maken met een nieuwsgierige jongen? Overweeg dan een microscoop als cadeau. Met een microscoop kan je jongens allerlei kleine objecten laten analyseren zoals insecten, stenen of vloeistoffen.