Vanaf het veertiende levensjaar ruilen jongens vaak de speelgoedauto’s en actiefiguren in voor ‘coolere’ spullen. Voor jou lijken ze misschien nog jong & klein, maar de ontwikkeling gaat razendsnel. Ze zitten inmiddels in de tweede of derde klas van de middelbare en beginnen steeds meer hun eigen identiteit te vinden.

Maar wat voor cadeaus passen bij deze spannende tijd? Op deze pagina geven we jou cadeau-inspiratie voor 14-jarige jongens zodat je ze kunt verrassen met een leuk & vooral passend cadeau!

Leukste cadeaus voor 14-jarige jongens zijn:

  1. Videogames
  2. Dartboard of dartpijlen
  3. Koptelefoon / oordopjes
  4. Voetbal, basketbal of volleybal
  5. SUP board of kano
  6. 3D bouwpakket
  7. Telefoonhoesje
  8. Survivalkit
  9. Horloge
  10. Fantasy boeken

Wat geef je een 14-jarige jongen cadeau?

Voor 14-jarige jongens zijn heel veel soorten cadeaus aan te raden. Al jarenlang zijn videogames en speelballen zoals een voetbal of basketbal heel populair. Je kunt hier namelijk zowel in je eentje of samen met vrienden heel veel plezier van hebben.

Eigenschappen van veertienjarigen zijn dat ze steeds meer risico nemen en spanning opzoeken. Ook dit zorgt voor aanknopingspunten voor een leuk cadeau. Je kunt deze ontwikkeling namelijk op een goede manier stimuleren door avontuurlijke cadeaus te geven zoals een survivalkit, surfboard of skateboard.

Geef je liever een ervaring cadeau? Denk dan aan een dagje naar het pretpark, laat ze bungeejumpen of ga met ze karten. Klinkt misschien allemaal een beetje eng. Maar het is belangrijk om op deze leeftijd spannende dingen te doen zodat ze weten dat ze hun angsten kunnen overwinnen!

1. Videogames

Gamen is misschien wel de favoriete hobby van 14-jarige jongens. Het is de ultieme bron van ontspanning (ookal kunnen ze soms geïrriteerd raken) voor puberende jongens. Het biedt jongens uitdaging & entertainment en ze krijgen veel voldoening uit het behalen van een nieuw level of doel.

Maar misschien het leukste aan het gamen is de mogelijkheid om online met anderen te spelen. Door online met anderen te spelen kunnen ze makkelijker in contact blijven met vrienden of vriendinnetjes. Dat is al helemaal leuk wanneer de jongen een aantal vakantievrienden heeft gemaakt of met zijn achterneefjes wilt spelen. Gamen is dus nog steeds hartstikke ‘hot’ en een recent uitgebracht spel zal een jongen gegarandeerd blij maken! Het is ook een goed cadeau voor 13-jarige jongens of cadeau voor jongens van 16.

2. Dartboard / pijlen

Darten wordt steeds populairder voor jongeren tussen de 14-17 jaar oud. Het is een sport waarbij uitdaging en gezelligheid centraal staat en is enorm leuk om te doen met anderen. Pubers vinden het zowel leuk om tegen vrienden te darten als rustig in hun eentje een pijltje te gooien. Darten geeft ze een uitlaatklep waarbij ze even nergens anders aan hoeven te denken, behalve het juiste vakje te raken!

Daarnaast is darten een relatief goedkope sport. Met een goed dartboard kan je jaren doen en een setje pijlen hoeft ook niet duur te zijn. Is degene voor wie je een cadeau wilt kopen al regelmatig aan het darten? Overweeg dan om een setje pijlen te kopen! Een pijlen set van zijn favoriete darten wordt vaak wel op prijs gesteld! Dit is ook een goed cadeau voor zeventienjarige jongens in Nederland.

3. Koptelefoon / oordopjes

De muzieksmaak van jongeren ontvouwd zich het snelst in de puberteit. Jongens en meiden zijn opzoek naar hun identiteit en het luisteren van muziek helpt ze hierbij. De meeste jongens van 14 vinden het dan ook leuk om muziek te luisteren en te experimenteren met verschillende genres. Ook vinden ze het heerlijk om lekker in hun eigen wereld te zijn en mee te zingen or rappen met hun favoriete artiesten.

En hoe kun je muziek beter beleven dan met een goede koptelefoon of set oordopjes? Het zijn cadeaus waar een jongen écht iets aan heeft en ze kunnen wel jaren meegaan! Hieronder vind je enkele van de populairste cadeaus in deze categorie.

4. Voetbal, basketbal of volleybal

Voor vele jongens rond de 14 is zijn sport misschien wel het belangrijkste in zijn leven! Ze kunnen helemaal op gaan in voetbal, basketbal, tennis of een andere balsport waar ze van houden. Het is voor iedereen belangrijk om te sporten, zo ook voor jonge jongens. Ze krijgen van sporten namelijk veel zelfvertrouwen en sociale vaardigheden waar ze hun hele leven profijt van hebben.

Als de veertienjarige jongen een fanatiek sporter is, is er een grote kans dat hij heel wat spullen verslijt. Sportballen kunnen lek gaan, kwijt raken of oud worden. Hierdoor is een gloednieuwe voetbal, basketbal of volleybal een goed, handig en vaak ook voordelig cadeau! Daarnaast is het cadeau geschikt voor alle leeftijden en daarom ook een leuk cadeau voor 5-jarige jongens.

5. SUP board of kano

Het geven van een SUP board, kano of kajak zal misschien niet het eerste zijn wat in je opkomt. Maar voor waterratten is een watersport cadeau een heel leuk en origineel idee. Jongens houden er vaak van om te spelen in het water en het geven van één van de onderstaande cadeaus geeft ze weer nieuw waterplezier. Suppen, kanoën of kajakken is een leuke manier om in de zomer samen met vrienden of familie het water op te gaan.

Vooral suppen wordt steeds populairder onder jongeren in Nederland. Suppen biedt jongeren namelijk de mogelijkheid om op een sportieve manier te genieten van het water. Echter zullen puberende jongens een SUP board eerder gebruiken om hier vanaf te springen of duiken, maar dat is helemaal niet erg. Als ze maar plezier hebben natuurlijk!

6. 3D bouwpakket

Een 3D of 4D bouwpakket is een super origineel cadeau voor creatievelingen. Vooral voor technisch-aangelegde jongens die graag met hun handen werken is dit cadeau aan te raden. Ze zullen uren zoet zijn met bouwpakketten van honderden stukjes en leren om geconcentreerd en stapje-voor-stapje naar hun doel te werken. Veertienjarige jongens kunnen veel plezier en rust halen uit het bouwen van zo’n bouwpakket.

Daarnaast zijn er talloze 3D of 4D bouwpakketten waar je uit kunt kiezen. Hierdoor is er voor ieder wat wils is. Zo kun je kiezen uit een oldtimer auto, star-wars ruimteschip of tempel bouwpakket. Na het in elkaar zetten kun je deze bouwwerken een prachtig plekje in de slaap- of woonkamer geven!

7. Telefoonhoesje

De meeste kinderen krijgen in Nederland hun eerste telefoon rond hun 9e of 10e. Grote kans dus dat de eerste telefoon aan vernieuwing toe is rond het 14e levensjaar! Om nou meteen een nieuwe telefoon te geven is misschien iets te gortig. Maar een leuke accessoire zoals een telefoonhoesje is een stuk voordeliger!

Het geven van een telefoonhoesje is een heel praktisch cadeau en je kan er alle richtingen mee op. Zo zijn er telefoonhoesjes in alle soorten & maten. Koop voor de voetballiefhebbers bijvoorbeeld een hoesje van Messi of Ronaldo en kies voor de racefanaat voor een Formule 1 auto.

Handig om te weten: Zorg er altijd voor dat je 100% zeker weet welk type telefoon de jongen heeft of wilt. Zo kan je er zeker van zijn dat je de juiste ‘maat’ telefoonhoes besteld.

8. Survivalkit

Een survivalkit bestaat uit allemaal handige spulletjes die je nodig hebt wanneer je een tijdje in de natuur wilt overleven. Denk hierbij aan een zakmes, verrekijker en spullen om een vuurtje mee te maken. Op 14-jarige leeftijd zijn jongens al verstandig genoeg om hier mee om te gaan en je kan de jongen leren hoe je de spullen verantwoord gebruikt.

Vooral voor avonturiers is dit een leuk cadeau. Als kind weet ik hoe leuk ik het vond om door de bossen te banjeren, stokken te slijpen en dieren te bekijken. Nederland heeft een hoop mooie groene gebieden waar je de jongen van veertien mee naar toe kunt nemen. Door het geven van een survivalkit, stimuleer je ook zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij de jongen.

9. Horloge

Met het geven van een (budget) horloge, geef je een blijvend cadeau. Het is een cadeau wat jongens cool vinden en hij zal nooit vergeten wie het horloge heeft gegeven. Jongens vinden het leuk om mooie spullen aan leeftijdsgenootjes te laten zien en een horloge is hier het perfecte voorbeeld van. Een mooi horloge hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Er zijn tal van hippe en stijlvolle horloges onder de €60,- waar je een jongen van veertien heel blij mee kunt maken.

10. Fantasy boeken

Fantasy boeken stimuleren de fantasie van een jongen en helpt hem in de cognitieve ontwikkeling. Ze kunnen eventjes ontsnappen uit de realiteit en zichzelf helemaal verliezen in het boek. Een fantasy boek van bijvoorbeeld ‘Harry Potter’ of ‘A Game Of Thrones’ kan lezen ook erg cool maken en jongens motiveren om meer te lezen. Ze vinden het namelijk leuk om zich te identificeren met de karakters in het boek en hiermee avonturen te beleven.

Wat is kenmerkend voor een 14-jarige jongen?

Jongens van 14 jaar zitten vaak in de 2e of 3e klas van de middelbare school en worden snel volwassen. Het zou goed kunnen dat de jongen bezig is met een flinke groeispurt en zijn stem & lichaam veranderd ook snel.

Veertienjarigen ontwikkelen hun eigen identiteit en uiten dat door middel van hun kleding, muziek en gedrag. Dit is bijvoorbeeld waarom veertienjarigen het leuk vinden om te experimenteren met hun kleding- en muzieksmaak.

Op emotioneel vlak gebeurd er ook veel binnen het kind. Ze voelen steeds sterkere emoties en hebben soms last van stemmingswisselingen. Sociaal contact helpt ze hierbij en daarom vinden ze het zo fijn om samen met vrienden of vriendinnen te zijn.

Kinderen van 14 hebben zowel behoefte aan sociaal contact als tijd in hun eentje. Het is daarom niet gek dat ze soms zin hebben om met de ouders op te trekken en soms lekker op hun eigen kamer willen zitten.

Wat zijn originele cadeaus voor een 14-jarige zoon?

1. 3D printer: Jongens van 14 hebben soms behoefte aan een creatieve uitlaatklep en een 3D-printer kan hier bij helpen. Zeker jongens die interesse hebben in techniek & design vinden het leuk om dingen te ontwerpen met 3D-printers.

2. Elektrische step: Steps zijn zowel leuk als praktisch. Jongens genieten van avontuur en een elektrische step biedt ze mogelijkheid om nieuwe plekken te verkennen. Daarnaast kan een step ook gewoon gebruikt worden als vervoersmiddel voor bijvoorbeeld naar school.

3. Boomerang: Een boomerang is een uniek cadeau waar een jongen buiten mee kan spelen en experimenteren. Vooral als je op of dichtbij een groot stuk land woont is het leuk om hier mee te oefenen.